رژیم غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به کرونا چیست؟
بیماری کرونا درمانی ندارد و واکسنی هم برای آن کشف نشده لذا کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم. یک رژیم غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به کرونا می تواند تأثیر بسیار زیادی روی روند درمان آنها بگذارد و شخص بهبود کامل یابد. بدلیل اهمیت بیماری کرونا که این روزها گریبانگیر تمام دنیا شده است و نیاز به افزایش آگاهی جهت مراقبت از خود و عزیزانمان 118 برتر ایران در قالب یک مقاله تخصصی نکات ضروری تغذیه ای را جهت تسریع در روند بهبود بیماران مبتلا به کرونا ارائه می کند.
بهبود مبتلایان به کرونا با رژیم غذایی صحیح
اگر فردی به کرونا مبتلا شود با توصیههای تغذیهای صحیح روند بهبودش را سریعتر طی میکند. تحقیقات نشان داده است در بیماریهای مشابه کرونا مثل سارس و مرس، زمانی که افراد در دوران نقاهت قرار دارند این افراد حتی وقتی درمان میشوند تا یکسال ضعف سیستم تنفسی و سیستم ایمنی بدن دارند و تا شش ماه دچار نواقص کبدی هستند و تا سه ماه ممکن است ناراحتیهای روحی و روانی داشته باشند لذا این بیماران باید تا شش الی یکسال زیر نظر متخصص تغذیه باشند تا با رژیم غذایی مناسب عوارض این بیماری را کمتر کنند.
سیستم ایمنی بدن ما برای عملکرد صحیح خود به مواد مغذی نیاز دارد و این کاملا ثابت شده است که وضعیت تغذیهای با ایمنی مقاومت افراد رابطه مستقیمی دارد. کمبودهای مایکرونوترینتها (مواد مغذی کوچک) و کمبودهای میکرونوترینتها هر دو باعث اختلال سیستم ایمنی بدن میشود. مایکرونوترینتها شامل پروتئین و چربی و کربوهیدرات هستند و میکرونوترینتها هم شامل ویتامینها و مینرالها و مواد معدنی هستند که خوشبختانه با اصلاح دریافت مواد مغذی این کمبودها برطرف میشود.
برای بهبود هر چه سریع تر بیماران و سپری شدن دوران نقاهت رعایت رژیم غذایی غنی از غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری، شامل میوه، سبزی، نان و غلات سبوسدار، حبوبات، ماهی، مرغ و مصرف کم گوشت قرمز توصیه میشود.
مصرف روزانه سوپ داغ، میوه و سبزی تازه و استفاده از مقدار زیاد منابع غذایی ویتامین A که سبب حفظ یکپارچگی مخاط تنفسی میشود از دیگر موارد مورد اهمیت در برنامه غذایی بیمار مبتلا به کروناست همچنین استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین C به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی آن و استفاده از منابع غذایی دارای پروتئین، روی، آهن و سلنیم سیستم ایمنی این بیماران را تقویت میکند. مصرف خوراکیهایی با منابع کربوهیدرات پیچیده و نشاستهای، روغن گیاهی یا روغن نباتی را در غذای بیماران کرونایی فراموش نکنید علاوه بر آن مصرف عسل، زردچوبه، سیر، پیاز تازه , زنجبیل و مصرف صبحانه منظم به بیمار هم از ضروریات است.
گرفتن رژیمهای لاغری سخت در دوران کرونا ممنوع
تقریبا میتوان گفت تمام مواد مغذی موجود در رژیمهای غذایی نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند، ولی بعضی از آنها اهمیت بیشتری دارند، ولی کلا توصیه میشود نه کمبود وجود داشته باشد و نه افراد در مصرف آنها زیاده روی کنند، چون میتوانند مثل یک تیغ دولبه باشند و فرد را دچار مشکل کنند. مهمترین مسئله در رژیم غذایی برای جلوگیری از ضعف سیستم ایمنی بدن، مصرف کافی انرژی است، پس اولین و مهمترین توصیه این است که افراد از گرفتن رژیمهای لاغری خودسرانه و با کالری پایین جدا پرهیز کنند این افراد اگر رژیمهای زیر ۱۵۰۰ کالری دریافت کنند به محض مواجهه با ویروس کرونا ممکن است حالت شدید این بیماری را مبتلا شوند بنابراین کفایت انرژی بسیار مهم است حالا اگر فردی واجب است رژیم لاغری بگیرد حتما باید زیر نظر مشاور تغذیه باشد.
برای پیشگیری از کرونا پروتئین کافی مصرف کنید
دومین نکته مهم دریافت مناسب پروتئین است که دو منبع دارد منبع حیوانی مثل گوشت و تخم مرغ و لبنیات و منبع گیاهی آن هم مثل حبوبات و غلات است که بهتر است افراد برای اینکه یک پروتئین کامل را از گیاهان دریافت کنند این غذاها را ترکیب کنند مثل عدس پلو و یا لوبیا پلو وقتی که این مواد را با هم بخورند یک ترکیب پروتئینی کامل را دریافت میکنند. البته مصرف زیاد گوشت قرمز توصیه نمیشود به دلیل اینکه گوشت قرمز به دلیل وجود اسید آراشیدونیک میتواند عوامل التهابی در بدن ایجاد کند.
اهمیت مصرف آب در تقویت ایمنی بدن در برابر کرونا
مسئله بسیار مهم مصرف مایعات به اندازه کافی است برخی افراد فراموش میکنند آب بخورند، چون حس تشنگی حس ضعیفی است و منتظر میشوند که تشنه شوند بعد آب بخورند و در واقع بدن به مرحله بی آبی میرسد که فرد احساس تشنگی میکند. مصرف کافی آب و مایعات در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مهم بوده و به پاکسازی بدن از سموم کمک میکند و باعث میشود مواد مغذی به راحتی وارد سلول شوند. اما اینکه از کجا بفهمیم که آب به اندازه کافی دریافت میکنیم یا خیر فرد میتواند با توجه به رنگ ادرار از این مسئله اطلاع پیدا کند. اگر ادرار رقیق و روشن باشد پس فرد آب به اندازه کافی مصرف کرده است منابع مایعات، آب و چای و سوپ و غذاهای آبکی است.
توصیه میشود افراد به صورت متنوع غذاها را مصرف کنند. توصیه میشود از نانهای سبوس دار استفاده شود نه اینکه ما به نانوا بگوییم که بر روی نان سبوس بریزد، چون این کار یک کار غیربهداشتی است. نانهایی که آرد سبوس دار دارند که به صورت صنعتی تهیه میشوند انتخاب خوبی است.
افزایش التهاب بدن با مصرف بالای امگا ۶
برخی افراد ممکن است خواص یکسری روغنها را شنیده باشند و فقط از یک نوع روغن استفاده کنند مثلا فقط روغن کنجد مصرف کنند که انتخاب غلطی است و باید تنوعی از روغنها را در مصارف خانگی داشته باشیم و اتفاقا روغنهایی که حاوی امگا۶ هستند نباید به شکل مداوم استفاده شوند، چون مصرف بالای امگا۶ میتواند باعث افزایش التهاب در بدن شوند. شاید روغن کلزا و کانولا انتخاب بهتری باشد، ولی کلا توصیه مشاورین تغذیه این است که در دریافت روغنها تنوع وجود داشته باشد یعنی به صورت مداوم نمونه روغن را عوض کنند یک بار روغن سویا، یک بار روغن کنجد و بار دیگر روغن کلزا مصرف کنند.
مواد مغذی برای افزایش ایمنی بدن در برابر کرونا را بشناسید
یکسری مواد غذایی داریم که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند که توصیه میشود از محصولات لبنی پروبیوتیک استفاده شود همچنین مواد غذایی مثل هویج، زردک، اسفناج، سیر و پیاز حاوی مواد آنتی اکسیدانی هستند. اگر بخواهیم راجع به مواد مغذی صحبت کنیم مواد مغذی موثر که در افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن موثر هستند اسید چرب امگا۳، آهن، روی، سلنیوم، منیزیم، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B۶، فولیک اسید، ویتامین B۱۲، پری بیوتیکها و پروبیوتیکها هستند. طبیعی است که وقتی ما یک برنامه غذایی متنوع و متعادل داشته باشیم دریافت مناسبی از تمام این مواد را خواهیم داشت، ولی برخی افراد به دلیل اینکه برنامه غذایی خوبی ندارند ممکن است کمبود برخی از این مواد مغذی را داشته باشند که به تشخیص پزشک برای آنها مکمل تجویز میشود.
ویتامین C از ویتامینهای مهم تقویت کننده ایمنی بدن
ویتامین C نیز یکی از ویتامینهای مهم در تقویت سیستم ایمنی بدن است به دلیل اینکه در ساختار سلولهای ایمنی بدن ویتامین C زیادی وجود دارد و وقتی که التهاب وارد بدن میشود و یا بدن در مواجهه با یک بیماری عفونی قرار میگیرد مصرف ویتامین C بدن بسیار بالا میرود. منابع غذایی ویتامین C زیاد هستند، ولی این ویتامین بسیار در برابر حرارت حساس است و زود از بین میرود و شاید لازم باشد که در برای پیشگیری از کرونا یا در زمان ابتلا به این بیماری از مکمل آن استفاده کنیم.
منابع حاوی روی عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، شیر، محصولات لبنی، تخم مرغ و آجیل، موز، منابع منیزیم عبارتند از:سبزیجات برگ سبز و غلات سبوس دار، منابع ویتامین E عبارتند از: جوانهها و بادام زمینی و روغنها و منابع ویتامین A منابع حیوانی آن مثل جگر و ماهی و تخم مرغ و منابع گیاهی آن مثل هویج، کدو حلوایی و فلفل و اسفناج و سایر گیاهان میباشند. اینها منابع غذایی هستند که مشاورین تغذیه توصیه میکنند که به گونهای برنامه غذایی تنظیم شود که مواد مغذی را از غذاها دریافت کنیم و به سراغ مکملها نرویم.
امیدواریم که کاربران عزیز 118 برتر ایران همواره سلامت باشند و با رعایت نکات بهداشتی هرگز مبتلا به بیماری کرونا نشوند و در صورت ابتلا با رعایت نکات تغذیه ای و تقویت سیستم ایمنی هرچه سریعتر بهبودی کامل یابند
|