لوزه ها بخشی از سیستم لنفاوی بدن هستند و در انتهای حلق قرار دارند. ظاهر شدن لکه های سفید روی لوزه ها مسأله ی مهمی محسوب می شود که نباید به آن بی توجه بود. بیماری ها و مشکلات مختلفی می توانند باعث به وجود آمدن این لکه ها شوند که خوشبختانه بیشتر آن ها به راحتی قابل درمان هستند. این نقاط سفید رنگ ممکن است به شکل باریکه یا لکه هایی سفید رنگ ظاهر شوند. به علاوه، ممکن است حاوی چرک هم باشند. در چنین مواردی، شایع ترین نشانه ای که رخ می دهد، گلو درد است. لکه های سفید روی لوزه ها معمولاً نشانه ی عفونت هستند و نحوه ی درمان آن ها به علت بروزشان بستگی دارد. در ادامه می خواهیم ببینیم لکه های سفید روی لوزه ها چرا به وجود می آیند و چطور می توان از بین شان برد.
علل بروز لکه های سفید روی لوزه ها
شایع ترین علت بروز این لکه ها عفونت است. این عفونت ممکن است باکتریایی، قارچی یا ویروسی باشد.
گرچه هر کسی می تواند دچار عفونتی شود که به ظاهر شدن لکه های سفید روی لوزه ها منجر شود، اما کسانی که سیستم ایمنی تضعیف شده ای دارند، ریسک ابتلا به این مشکل در آن ها بالاتر است.
گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی نوعی عفونت باکتریایی است که در اثر باکتریوم استرپتوکوک به وجود می آید.
درصورت گسترش عفونت ناشی از این باکتریوم به دیگر قسمت های بدن از جمله قلب، این بیماری مشکلات بیشتری به بار خواهد آورد، از جمله تب روماتیسمی و عفونت های گوش و سینوس.
دیگر نشانه های احتمالی گلودرد استرپتوکوکی عبارت است از:
گلو درد تب ورم کردن غدد درون گردن سردرد
گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت شایع، به ویژه در کودکان است.
برفک دهان
برفک دهان نوعی عفونت قارچی است که در درون دهان رخ می دهد. این بیماری می تواند هر کسی را مبتلا کند اما در میان نوزادان شایع تر است. به علاوه، این عفونت می تواند عارضه ی جانبی مصرف یک دارو مثل استروئیدهای خوراکی باشد.
کسانی که سیستم ایمنی تضعیف شده ای دارند، ریسک ابتلا به عفونت قارچی، از جمله برفک دهان، در آن ها بیشتر است.
لکه های سفید روی لوزه ها ممکن است تنها نشانه ی برفک دهان باشند، اما گاهی این عفونت با نشانه های دیگری هم همراه می شود که عبارت است از:
گلو درد احساس درد هنگام بلعیدن از دست دادن حس چشایی
لکه های سفید ممکن است روی گونه ها (داخل دهان)، زبان و سقف دهان هم ظاهر شوند.
تونسیلیت ویروسی
تونسیلیت به التهاب یا ورم لوزه ها اطلاق می شود. باکتریوم استرپتوکوک تنها یکی از عوامل بروز این مشکل است و عوامل دیگری هم وجود دارد که می تواند باعث تونسیلیت شود.
تونسیلیت می تواند به دلیل عفونت ویروسی هم به وجود آید که نشانه های آن عبارت است از:
ورم کردن لوزه ها دردناک بودن عمل بلع تب گوش درد گرفتگی بینی
رایج ترین ویروس هایی که ممکن است باعث تونسیلیت شوند عبارتند از راینوویروس، آدنوویروس و ویروس سین سیشیال تنفسی.
مونو نوکلئوز عفونی
مونو نوکلئوز نوعی عفونت ویروسی است که در اثر ویروس اپشتین–بار به وجود می آید که روی بعضی سلول های خونی تأثیر می گذارد.
علاوه بر ظاهر شدن لکه های سفید در انتهای حلق، دیگر نشانه های این عفونت عبارت است از:
تب گلو درد خستگی
مونو نوکلئوز عفونی به راحتی از فردی به فردی دیگر سرایت پیدا می کند.
سنگ لوزه
لوزه ها شکاف های متعددی دارند که باکتری ها و مواد مخاطی می توانند در آن ها انباشته شوند. این مواد وقتی درون شکاف ها باقی می مانند، ممکن است سفت و سخت شوند و باعث به وجود آمدن لکه هایی سفید رنگ شوند.
نشانه های احتمالی این مشکل عبارتند از:
بدبویی دهان گوش درد دردناک بودن عمل بلع
بعضی افراد ممکن است حتی متوجه سنگ های لوزه ی خود نشوند، به ویژه اگر اندازه ی سنگ ها کوچک باشد.
دلایل نادر بروز لکه سفید روی لوزه ها
این مسأله دلایل دیگری هم دارد که در مقایسه با عوامل ذکر شده کمتر رایج هستند. دیگر دلایل این مشکل عبارتند از بیماری های پیش سرطانی ای مثل لوکوپلاکی و تبخال دهانی و سرطان دهان.
نحوه تشخیص لکه سفید روی لوزه
انجام معاینه ی پزشکی به تشخیص علت بروز لکه ها کمک خواهد کرد. این معاینه ممکن است شامل بررسی انتهای حلق و لمس غدد لنفاوی درون گردن توسط پزشک باشد.
در بعضی موارد ممکن است به توصیه ی پزشک آزمایش خون و کشت گلو دهید. آزمایش خون وجود بعضی پادتن ها را نشان می دهد که به تشخیص عفونت ها کمک می کند.
کشت گلو هم شامل کشیدن یک گوش پاککن به انتهای گلو برای جمع آوری نمونه از لوزه ها می شود.
سلول ها و ترشحات جمع آوری شده به منظور شناسایی باکتری ها و نوع عفونت، آنالیز می شوند.
درمان لکه سفید روی لوزه
بروز لکه های سفید روی لوزه ها دلایل مختلفی دارد، به همین دلیل درمان های مختلفی هم برای آن وجود دارد. برای مثال، اگر علت ظاهر شدن لکه ها ، سنگ لوزه بوده باشد، برای درمان ممکن است فقط نیاز به برداشتن سنگ ها باشد. درمان لکه هایی که در اثر گلودرد استرپتوکوکی به وجود آمده اند، نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارد. اگر لکه های سفید روی لوزه ها ناشی از یک عفونت قارچی دهانی باشند، ممکن است نیاز به مصرف داروهای ضد قارچ باشد. اگر لوزه ها دائماً دچار عفونت شوند، ممکن است به توصیه ی پزشک با انجام جراحی لوزه ها برداشته شوند. اگر لکه های سفید در اثر عفونت ویروسی ای مثل مونو نوکلئوز یا تونسیلیت ویروسی به وجود آمده باشند، پزشک معمولاً آنتی بیوتیک تجویز نمی کند. روش های درمانی خانگی ای که ممکن است برای درمان اینگونه لکه ها توصیه شود عبارت است از:
نوشیدن مایعات گرم برای کاهش گلو درد مصرف مسکن های بدون نسخه داشتن استراحت کافی برای آنکه بدن توانایی مقابله با عفونت را پیدا کند استفاده از یک دستگاه بخور برای کاهش ورم و حساسیت گلو استفاده از قرص های مکیدنی ضد گلو درد برای کاهش درد مدت زمان رفع لکه ها ممکن است به علت بروز و نحوه ی درمان آن ها بستگی داشته باشد. بیشتر عواملی که باعث ظاهر شدن این لکه های سفید رنگ روی لوزه ها می شوند قابل درمان هستند یا به طور خودکار ظرف چند هفته از بین می روند.
جلوگیری از لکه سفید روی لوزه
شستن دست ها یکی از مهم ترین روش ها برای کاهش گسترش عفونت های ویروسی و باکتریایی ای است که باعث بروز لکه های سفید بر روی لوزه ها می شوند.
داشتن استراحت کافی و یک رژیم غذایی متعادل و انجام ورزش به طور منظم کمک می کند سیستم ایمنی خود را همیشه قوی نگه دارید و به این ترتیب، احتمال بروز عفونت را در خود کاهش دهید.
پوشاندن دهان و بینی هنگام سرفه و محدود کردن تماس فیزیکی با دیگران تا زمان رفع کامل نشانه ها هم به جلوگیری از گسترش عفونت کمک می کند.
|